Folkehelsebyen Elverum

…fra en vestlendings perspektiv.

Elverum, furuskog
Elverum, furuskog Foto: Nikolai Øyehaug

Anne Knarvik skriver om sitt møte med Elverum og Innlandsklima på godt og vondt:

Jeg er tobarnsmor, naprapat og elsker trening og helse. Er Vestlending med stor V med alt det det innebærer og elsker å være ute.

Jeg er født og oppvokst på en værhard øy i Nordhordaland som heter Radøy. Den er grønn, lang og smal, med mange topper og ca 5000 innbyggere. Vi har en jevn temperatur på ca 5 + hele året og stabilt vær med konstant regn.

Ganske så annerledes enn Elverum i grunn!

For to år siden flyttet jeg og familien til Stavåsen og overtok min mann, Martins barndomshjem inne i skogen. Friluftsliv ble plutselig noe helt nytt og annerledes enn jeg var vant til. Jeg skal innrømme det at jeg var skeptisk når jeg først flyttet hit  - vekk fra fjorder, fjelltopper, knauser, fisking og myrløping. Jeg måtte starte helt på nytt. På vinteren var det MYE kaldere enn jeg noen gang hadde vært vant til og på sommeren mye mer mygg enn jeg hadde vært vant til. Det er vel noe av det Elverum er veldig kjent for, så det er ikke noen nyhet.

Vill i elverumsskogene…

Jeg ble veldig positivt overrasket over hvor fin skogen er. Hvor lyst det er inne i den og hvor mykt det er å gå i terrenget her. Som Naprapat åpnet ble det mye lettere å motivere pasienter til å være ute, fordi naturen her er skånsom mot hofter, knær og ankler. I tillegg kan man få gå seg gradvis varm ved å selv bestemme tempoet og dermed intensiteten på økten eller turen. På Vestlandet er det faktisk umulig å gå eller løpe seg en tur uten at det kommer en rimelig tøff stigning før en er skikkelig varm. Derav har mange løpere på vestlandet vondt i skuldrene av løping, og det vil jeg si er et ikke eksisterende problem på denne siden.

Noe annet som fascinerer meg med skogene her er skogbunnen. Utrolig fin med mose og sopp og tyttebær og andre bær, den ser faktisk ut som en juledekorasjon. Det har flere av minefamiliemedlemmer fra vestlandet også kommentert. Det er også morsomt med furuskog, da det ikke er noen greiner før man kommer til toppen av treet.

Måten vi går tur her i Elverum, er at turen er målet, man har jo kommet seg inn i skogen og det er ikke noe nytt man skal se. Skogen er lun og mild, samtidig som den gir lys.

Utsikt over Vetåsveten
Utsikt over Vetåsveten Foto: Anne Knarvik
"Måten vi går tur her i Elverum, er at turen er målet, man har jo kommet seg inn i skogen og det er ikke noe nytt man skal se. Skogen er lun og mild, samtidig som den gir lys." Anne Knarvik

På vestlandsturene mine, sliter man seg opp på en topp og gleder seg til å komme opp. Det har sin sjarm det også, men det er mest av hverdager og hverdags mosjonen er den som former oss. Det er mye lettere å komme seg ut etter jobb, i marka når det er stabilt og fint vær og ikke det alltid må være blytungt å sette i gang. Ta seg en rask tur etter jobb, enten med eller uten hunden, har man små barn som enda ikke holder ut en hel gåtur, kan de sykle ved siden av, eller om de er enda mindre, putte de opp i en meis. Når det er sagt, så blir ofte turene lengre enn planlagt også- iallfall for min del. Jeg løper meg bort nærmere halvparten av turene mine, da det er mange fine nye stier og velge, men alt ser likt ut inni der, så det er lett å miste retningen.


Kveldstur i både sol og regn i Stavåsen, Elverum
Kveldstur i både sol og regn i Stavåsen, Elverum Foto: Kaja Melhus Sjølli
Elverum er en folkehelse by! Vi er utrolig heldig som har naturen så tett på oss og så tilgjengelig. Mange lokale ildsjeler legger til rette for stolpejakt, langrennsløper, lokale arrangement og hverdagstrening ute. Elverum er en fin by å være barn i, for jeg tror at Elverums barn er mer ute å leker enn andre barn. Vi merket iallfall stor forskjell når vi flyttet hit. Anne Knarvik

Høst-trening for kropp og sjel

Nå når det går mot høst er luften kald og klar på morgenen litt som på fjellet. Temperaturforskjellene mellom natt og dag blir større på høst og vår enn jeg er vant til. Det første året jeg bodde her, var jeg ikke klar over hvordan det påvirker kroppen og ble litt overrasket over hvor mye stivere jeg ble og gruet meg litt til å trene ute på de kaldeste dagene. Ungene tilpasset seg utrolig fint, så jeg skjønte fort at jeg må bare venne meg til det også.

Så mitt tips nå til høsten er, tren jevnlig ute hele året selv på de kaldeste månedene. Man får et sterkere immunforsvar og kontrastene blir ikke så store.

Bakkeintervall-treningen da?

Martin, har passet nøye på å ha introdusert meg for samtlige bakker i byen, da han gjerne vil overbevise meg om at vi kan ha gode bakkeintervaller her også. Har dere testet Stavåsbratta?

Hver høst hører vi klapring i staver forbi huset vårt i skogen når Strandbygda gjengen begynner å kvesse formen opp bakkene til skisesongen. Vi har også hatt gleden av å ha orienteringsposter på eiendommen og mange ivrige O-løpere forbi. 

Ydarlir bakken er også fin å bruke for å få opp pulsen en ettermiddag. Om man går opp trappene, eller tar utfall, løper så er det fin trening. For de med kneproblemer kan det være nyttig å rygge ned igjen eventuelt gå runden rundt og ned.

Variasjon i treningen er viktig, og Elverum har utrolig mange gode treningstilbud ute. Det har kommet mange Tufteparker de siste årene og flere begynner å bruke naturen til mer enn bare ski, sykling og løping. Det er et fint triathlon-miljø i byen hvor de samles og svømmer i Sagtjernet, sykler i lokalmiljøet og springer i skogene.

Trappa i Ydalir hoppbakke
Trappa i Ydalir hoppbakke Foto: Anne Knarvik
Trappe økt i hoppbakken
Trappe økt i hoppbakken Foto: Anne Knarvik

Spark i gang treningen på vinteren!

Den andre vinteren vår ble mye bedre, for da hadde jeg klare mål om å løpe minst en gang i uken ute gjennom hele året. Det er utrolig bra for skjelettet og selvfølgelig for mye annet også. Skigåingen er mye mer skånsomt for leddene enn løping, men liker du å løpe på vår/sommer og høst, bør en ikke legge det helt vekk på vinteren.

Skigåing kan alle gjøre. Selv om en har blitt eldre eller det er lenge siden man har hatt ski på beina, finnes det så utrolig mye bra på markedet i dag. Felleski slik at vestlendinger som ikke tørr å renne fort ned bakkene kan ha kontroll opp og ned bakkene, smørefrie ski, slik at en ikke trenger kunnskap for å treffe på smøringen når det ikke er Swix blå føre.

Elverum har utrolig fine skiløyper og det blir kjørt opp ganske raskt og lagd en fin såle så snart det er kommet nok snø. De sporene vi har her, kan jeg si med en gang at store deler av landet misunner oss! Vi har det rett utenfor stuedøra og kan spenne på skiene på mandags ettermiddag og bare skli ned til barneskirenn og sosialt med hele nabolaget.

Første vinteren jeg var her fikk jeg virkelig flashback til Snekker Andersen. Jeg trodde virkelig ikke at spark var et fremkomstmiddel som brukes i 2019. Det er jo så gøy også! Så morsomt å se at syklene ved sykkelstativene ble byttet om med sparker på vinteren og at gymtimene ofte består av skilek ute. Vi hadde en skidag på hele vinteren og ikke hver vinter en gang da jeg vokste opp. Det er så fantastisk at vi kan bruke naturen hele året her.


Sparketur i Stavåsen
Sparketur i Stavåsen Foto: Anne Knarvik

Første vinteren gikk ungene amok. De lagde snøhuler, stod på ski, skøyter hele sesongen. De hadde nok mange år å ta igjen stakkar. Martin også, han kunne være på Fylken i timesvis å stå på skøyter og spille hockey både med ungene og løkkehockey med kompiser. Jeg derimot var ikke klimatisert, så jeg frøs etter et par timer og fikk vondt i beina…

I vinter har vi fått vår egen skøyteis Skogis. Med flombelysning og musikkanlegg, så de som vil ha stille turer, går kanskje ikke forbi huset vårt på turen sin…

På åpningen av Skogis var det over 60 stk innom for å prøve isen og leke med oss. Det var så gøy! Barn som voksne var der i timesvis og lekte.

Skitur ved Damtjernet
Skitur ved Damtjernet Foto: Anne Knarvik
Hjemmebanen Skogis
Hjemmebanen Skogis Foto: Anne Knarvik

Elverum er en folkehelse by!

Vi er utrolig heldig som har naturen så tett på oss og så tilgjengelig.

Mange lokale ildsjeler legger til rette for stolpejakt, langrennsløper, lokale arrangement og hverdagstrening ute. Elverum er en fin by å være barn i, for jeg tror at Elverums barn er mer ute å leker enn andre barn. Vi merket iallfall stor forskjell når vi flyttet hit. Det er også godt å være voksen friluftslivmenneske i Elverum. Du har kanskje ikke den mest spektakulære naturen med bratte fjell som stuper ned i dype fjorder, men den er til gjengjeld veldig tilgjengelig for alle.

Akkurat som folkeslaget i Hedmarken, så er den stille, lun og fredelig. Bli venn med naturen her og du har en venn hele året og hele livet. Dette er mine observasjoner som energisk vestlending som alltid har elsket å trene og være ute.

Jeg sier ja takk begge deler.

Jeg tar toppene til fest og de lune skogene til hverdags!

Skrevet av Ane Christensen Tange 22. oktober 2019